Juhana Marttinen Architects / Projects / Turku Cultural Pavilion 2011 / Description

 

Maisemassa paviljonki on mieleenpainuva ja kaunis esine. Paviljonki on valaistu sisäpuolelta kirkkaasti, jolloin se on öiseen aikaan joessa hohtava objekti.

Vierailijan kannalta paviljongin keskeinen ominaisuus on esteetön yhteys jokimaisemaan, sillä vierailija on "ulkona sisällä ja sisällä ulkona". Paviljongissa ei ole varsinaista sisätilaa, vaan seinät muodostuvat ylös kääntyvistä, läpikuultavista levyistä.

Käyttäjän kannalta paviljonki rajaa sen sisällä tapahtuvan toiminnan luonnetta mahdollisimman vähän; se on vapaata tyhjää tilaa, jonka avautumisastetta ympäristöön voidaan säädellä.

Yhteys rantalaituriin muodostetaan alas laskeutuvan laskusillaksi valmistetun seinälevyn kautta, joka yhdistyy rannalta ulos työntyvään vastakappaleeseen.

Paviljongin ulkomuoto on yksilöllinen, mutta rakenne perustuu tavanomaisiin, helposti sovellettaviin metalli- ja lujitemuovirakenteisiin.

Aputilamodulissa sijaitsevat aputoimintojen tilat. Moduli on vihreä, lujitemuovipinnotteinen, metallirakenteinen kappale paviljongin sisällä.

Paviljonki voidaan uittaa siltojen alitse sellaisenaan.

Paviljongin seinälevyt on valmistettu metallista, ja ne on pinnoitettu esim. ETFE-kalvolla tai taivutetulla polykarbonaattilevyllä.Sadesäällä seinälevyt ovat kiinni, ja ne muodostavat yhdessä katon kanssa sateenpitävän suojan. Aurinkoisella säällä levyt voidaan avata kokonaan, osittain, tai siten, että esim. kovalla tuulella tuulen puoleiset levyt jätetään ylös, jolloin ne toimivat tuulensuojana.

Levyjen avaamismekanismi on yksinkertainen ja perustuu purjeveneistä tuttuun talja-köysijärjestelmään, joka on integroitu kantaviin rakenteisiin. Yhdellä kertaa voidaan säätää useampia levyjä. Mekanismi voidaan moottoroida tarvittaessa.

Paviljonki on seinälevyjen metallirakenteen vuoksi murtoturvallinen – käytännössä seinälevyt toimivat kaltereina ollessaan lukittuna ylä-asentoon.

Paviljongin kattorakenteita voidaan käyttää apuna valaisin- ja näyttelytekniikan ja näyttelyesineiden ripustamiseen.

Paviljonki voidaan purkaa alustaltaan komponenteiksi, ja kuljettaa kuorma-auton lavalla talvisäilytykseen.